Крепостта Цепина е една от многото интересни забележителности около Пловдив, защото

...
Крепостта Цепина е една от многото интересни забележителности около Пловдив, защото
Коментари Харесай

Една от най-известните родопски крепости привлича десетки хиляди туристи

Крепостта Цепина е една от многото интересни забележителности към Пловдив, тъй като близостта му до Родопа планина несъмнено е мотив да използваме всеки уикенд за разходки измежду природата и опознаване на историята. За страдание до цитадела Цепина няма по какъв начин да стигнете с извънградски превоз, защото тя се намира на към 6 км от село Дорково. Вариант е да хванете рейс до Велинград и по-късно различен – до Дорково, а пътят догоре да изминете пешком. Това не е къс преход, тъй че предлагаме по опция да употребявате личен автомобил, или да вземете кола чартърен. Възможно е в региона на Велинград да има и компании или хотели, които да оферират проведени турове при повече искащи.

Веднъж обаче, щом намерите по какъв начин да се придвижите, обещаваме, че няма да съжалявате. Пътят до хижата и музейната част е стеснен, само че асфалтиран, а до тях има комфортен паркинг, на който да оставите автомобила си. Изградени са беседки за отмора и пикник. В непосредствена непосредственост има и чешма с вкусна балканска вода, от която даже локалните идват да си наливат.

Изкачването нагоре е по неравномерен терен с лек надолнище, само че в никакъв случай не бихме го нарекли тежко. Ако нямате проблем с ходенето пеш, ще се справите и с маршрута, а гледките, които се разкриват, си заслужават всяка крачка. Особено в есенния интервал хълмовете са по този начин нашарени, че като че ли преди малко художникът е замахнал с четка и повърхностно е разпилял зелено, жълто и кафяво за оптимален резултат. Пътят е към 15-ина минути с обикновено движение, а и в действителност няма къде да се отклоните и объркате.

Външните крепостни стени обгръщат повърхност от 25000 кв.м, а в най - високата част е бил построен феодален палат върху повърхност от 1500 кв.м. Стените му са непокътнати до височина от 2,5 м. В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища, достигащи на дълбочина до 10 м. 

През Средновековието Цепина е една от най-известните родопски замъци. Влиза в рамките на българската страна в средата на IX век. През XI век е превзета от Византия, само че по време на ръководството на цар Калоян (1197-1207) Цепина още веднъж е върната в рамките на Българската страна. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за шеф в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 година, диктатор Алексий Слав се афишира за самостоятелен.

В интервала 1246 – 1254 година Цепина е притежание на никейския император Йоан Дука Ватаций, само че Михаил II Асен съумява да си я възвърне. През 1373 година крепостта е превзета от османските нашественици. Тя е една от последните, които попадат под тяхна власт. Цели 9 месеца жителите ѝ съумяват да удържат набезите на войските и се предават главно заради това, че им свършват провизиите.

Манастирският комплекс продължава да работи и след рухването на Цепина под турска власт до 1666 година, когато е всеобщото потурчване на Родопите, отново съгласно осведомителна табелка в региона на крепостта.

Сред най-добре съхранените (и реставрирани) през днешния ден руини в Цепина, които притеглят интереса на десетки хиляди туристи, са основите на 3 църкви и 4 дълбоки водохранилища, вътрешните и външните крепостни стени, както и основите на цитаделата. 

В една от църквите са открити 2 мраморни олтарни релефа, изобразяващи апостолите Петър и Павел, които през днешния ден са изложени в " Ермитажа “ в Санкт Петербург. А дарствената грамота на Алексий Слав до мелнишкия манастир " Света Богородица “, в която той за първи път загатва Цепина, се съхранява в Атонската света гора.

За разглеждане не ви би трябвало прекомерно доста време, тъй като огромна част остава и на въображението. Определено обаче се насладете на гледките отвисоко, които в хубаво време стигат надалеч оттатък селото.

При изкачването до крепостта няма входна такса, като в случай че комбинирате музейната част с плиоценския парк в самото село Дорково, цената е 5 лева за възрастен. Зимното работно време е от 10 до 17 часа, а лятното 10 – 19 часа, написа TravelNews.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР